За втора поредна година ахтополският залив посрещна десетки сърфисти за Националното състезание по сърф и бодиборд „Ахтопол Сърф 2013", съобщиха от кметството в град Ахтопол.

Надпреварата бе планирана за месец по-рано, но времето не позволяваше то да се проведе. Официалният старт на програмата бе даден още на 3 октомври, но при подходяща прогноза демонстрациите продължават.

Участниците бяха разделени в различни категории според дисциплините, които изпълняват, а именно сърф, бодиборд и лонгборд.

Идеята за събитието е на Българската асоциация по екстремни водни спортове(БАЕВС), които го организират със съдействието на Кметство Ахтопол.

Тази година от БАЕВС залагат на различна и по-близка до международните стандарти схема за оценяване на участниците, като осигури участието на съдии, наложи редица ясни оценителни критерии, организира групи (хитове) и предвиди даване на втори шанс на некласираните за надпревара.

В първенството взеха участие 30 състезатели, които въпреки ниските температури показаха забележителни способности.

След края на надпреварата бяха излъчени шампиони в групите „Младежи", „Жени" и „Мъже", които ще сформират отбор на България за участие в международните състезания на International Surfing Association (ISA).

Те бяха наградени на официална церемония в залата на читалището, където получиха и специални купи, осигурени от Кметство Ахтопол.